Odavno sam obećao da ću prokomentarisati neke od ovih divnih snimaka koje je načinio CKD-KT4 prilikom svog obilaska nekadašnjih tramvajskih linija na Dedinju i u Topčideru. Počinjem da ispunjavam svoje obećanje i to polazeći, kao i autor divne reportaže, sa Dedinja.
Nekadašnja dvanaestica je polazila sa Dedinja upravo na ovom mestu, gde se ulice Teodora Drajzera (nekada generala Kovačevića) i Užička (nekada Rumunska) spajaju.

Kako je to isto mesto izgledalo nekada, pokazuje sledeća slika:

Interesantno je da se ograda levo nazire i na novoj fotografiji. Umesto nedovršene građevine i bačenih praznih flaša, nalazila se samo čekaonica za putnike. Desno odatle pružao se pogled na Užičku (Rumunsku) ulicu, kojom je saobraćao Perišićev autobus (do Kneževog spomenika). Već u početku te ulice nalazile su se lepe vile, u kojima su živeli njihovi stvarni vlasnici:

Negde sam pročitao da se u ovoj prvoj vili razgaćila neka strana ambasada.
Dugo sam pokušavao da se setim mesta gde se danas nalazi IV beogradska gimnazija:

Studirajući satelitske snimke došao sam do zaključka da se na tom mestu, pored drugog, nalazila i ova vila (ispred koje se vidi i pruga):

Ako neko zna bolje, neka me ispravi. Radovaću se ako nisam imao pravo.
Oduševilo me je do koje mere se održala trasa dvanaestice. Najlepši su još ini delovi koji nisu zabetonirani, već na njima raste trava. Ali nije samo to. Pogledajte sledeću fotografiju:

Poravnata trasa (na slici desno) se na ovom mestu proširuje. Za divno čudo, ni ogradu nije još niko pomerio. Tu je bila prvobitna mimoilaznica, o kojoj sam već jednom pisao u vezi sa jednom teškom tramvajskom nesrećom upravo na mestu koje zaklanja autobus. Posle ove nesreće mimoilaznica je premeštena iza krivine, na sledeće mesto:

Nakada su na mestu, gde je sad ovo gusto drveće, bili voćnjak i vinograd Poljoprivrednog instituta; tramvaj, koji bi sleteo sa Dedinja sa neispravnim kočnicama, izleteo bi iz šina i zaustavio bi se „meko“ na tom terenu. Ove grdne zgrade su podignute mnogo kasnije.
Idemo dalje, prošli smo pored stepenica gde je bila stanica (ne verujem da se to još vidi). Pročli smo i preko mesta gde je bila još jedna mimoilaznica (ispred nekada čuvene vile Selakovića u šumadijskom stilu). Došli smo do mesta gde je autor reportaže morao da skrene, ali dvanaestica tu nije skretala:

Ako bolje zagledamo, videćemo da trasa nije potpuno uništena; nazire se makar malo od nje. Ostatak je svakako uništen kad su građene ove nove kuće i ulica do njih (u vreme dvanaestice tu je bila šuma).

Isekao sam deo satelitskog snimka na kojem se vidi ovo novo naselje i njegov položaj u odnosu na trasu dvanaestice.

Moram da napomenem da je na mestu, gde se danas nalazi napuštena žuta tezga, izlazila na prugu. Na tom mestu je bila tramvajska stanica po potrebi. To je tnačilo, ako je neko hteo da siđe na njoj, rekao je kondukteru, ovaj je cimnuo kaiš i time dao znak kočničaru. Putnici koji su hteli da uđu u tramvaj, davali su rukom znak kočničaru.
S druge strane pruge Radanska ulica se nastavljala u jednu stazu, koja je vodila prema vodovodnoj stanici odn. kapiji Konjičke brigade.
Na sreću CKD-KT4 je, posle šetnje po Radanskoj ulici ponovo našao trasu dvanaestice i doveo nas do Bulevara vojvode Putnika:

Na ovoj slici se vrlo dobro vidi zašto trasa još uvek može da se nađe, a isto tako i da se vidi na satelitskim snimcima. Usled tvrde podloge rastinje nije moglo tako dobro da napreduje kao na mekoj zemlji. I to traje već decenijama.
Na ovom mestu, levo od pruge, bila je kuća šumara. Možda postoji još uvek. Voleo bih da postoji. Sin tog šumara bio je moj školski drug.
Iznenadio sam se i obradovao kad sam video i transformatorsku kućicu. Obzirom koliko je stara izgleda vrlo dobro.

Na sledećem satelitskom snimku možemo da rekapituliramo deo trase koji smo upravo prošli:

Trasa se vidi vrlo dobro (bele strelice). Vidi se i pomenuta žuta tezga (žuta strelica) kod koje se naš reporter vratio iz Radanske ul. na trasu pruge. Šumarevu kuću sam obeležio plavom strelicom. Nisam izostavio ni trafostanicu: obeležena crvenom rukom.
Na kraju da kažem nešto i za ovo ruglo:

Ovaj stub nije imao nikakve veze sa tramvajem. Pretpostavljam da je na njemu nekada bio izvršen prelaz sa podzemnog kabla na vazdušnu liniju. Po broju žila vidi se da se radilo o normalnom trofaznom vodu, verovatno malo višeg napona. Iznenađuje me da u prominentnom kraju grada stoji ovaj otpad, ali ako ne smeta prominenciji, nemam ni ja razloga da se bunim.