Kako okaciti maketu na tavanicu?

Sve o pravljenju maketa, poznate makete...

Moderator: matija

Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby sale-sd » 28. 10. 2009. 21:47 GMT +0000

Zbog nedostatka prostora za postavljanje stalne makete u stanu u kom zivim, dosao sam na ideju da pokusam da okacim maketu na tavanicu iznad bracnog kreveta.
Ovo nije doduse moja ideja, to sam u ranoj mladosti video u nekom nedeljniku Politike ( cini mi se ). Ako se dobro secam, reportaza je bila o Beogradjaninu koji je okacio maketu iznad bracnog kreveta, i putem cekrka podizao i spustao istu. Secam se i da je kao njegova zena negodovala zbog toga.
Moje pitanje je : da li neko poznaje taj rad ?
I drugo pitanje : koja je visina Auflove makete ( od povrsine radnog stola do najvise tacke makete ) ?
sale-sd
Putnik 2. razred
 
Posts: 37
Joined: 08. 10. 2008. 19:29 GMT +0000

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby Aufle » 28. 10. 2009. 22:50 GMT +0000

Odg. na 2. pitanje: Visina je oko 40 cm.
AC/DC Highway to Hell
User avatar
Aufle
Putnik 1. razred
 
Posts: 59
Joined: 21. 02. 2008. 5:06 GMT +0000
Location: Zidani most

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby mon » 29. 10. 2009. 4:59 GMT +0000

sale-sd, moj sin je imao podignut krevet na oko 145cm a ispod je imao maketu.
Maketa je bila na 3 nivoa a od najviseg dela do kreveta je bilo negde
oko 50 cm ili tako nekako, nesecam se dobro.
Mislim da je ovo bolja ideja nego da ti nesto visi iznad glave pa da nemozes
da zaspis misleci na to da moze da ti padne na glavu. *neznam*
Jednom sam gurao sinobus da bi upalio...
User avatar
mon
Über-Mašinovođa
 
Posts: 1285
Joined: 08. 03. 2008. 11:15 GMT +0000
Location: Swe

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby Boris712 » 29. 10. 2009. 16:44 GMT +0000

mon wrote:sale-sd, moj sin je imao podignut krevet na oko 145cm a ispod je imao maketu.
Maketa je bila na 3 nivoa a od najviseg dela do kreveta je bilo negde
oko 50 cm ili tako nekako, nesecam se dobro.
Mislim da je ovo bolja ideja nego da ti nesto visi iznad glave pa da nemozes
da zaspis misleci na to da moze da ti padne na glavu. *neznam*


Problem je sto sale-sd ima bracni krevet, pa ne mozes bracni krevet samo tako da izdignes.
Ne preporucujem izdizanje makete jer znam jedan slucaj da se nesto odvalilo i cela skalamerija od makete je pala na krevet (srecom niko nije spavao u krevetu).
Inace Mon ja ovde u Belgiji imam isto resenje kao tvoj sin, krevet na sprat bez donjeg sprata, jedino nemam tri nivoa nego samo jedan ali su radovi stali zbog tehnickih problema i nedostatka volje. U Somboru, moja soba je velicine 3 x 4 m, u sobi se nalazi maketa 2 x 4 m,
u ovih ostalih 1 x 4 m se nalazi orman 0,5 x 2 i dvoje vrata. Astal mi se nalazi ispod makete, i po potrebi mogu malo da ga izvucem, a krevet gde uglavnom spavam nalazi se ispod makete, zajedno sa televizorom. E to vam se ljudi zove l'economie de l'éspace :I . Svako jutro-dobro jutro obavezno udarim glavu o frem od makete kad ustajem :lol: .
Maketu mozete videti ako kliknete na link u mom nick-u.
ŽTP Sombor
Maketa železnicke stanice Sombor - http://www.malezeljeznice.net/galerije/GS343I31
Moji JŽ modeli - http://www.malezeljeznice.net/galerije/GR982S98
User avatar
Boris712
Über-Mašinovođa
 
Posts: 3836
Joined: 01. 11. 2007. 23:22 GMT +0000
Location: Sombor Vojvodina

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby mon » 29. 10. 2009. 17:34 GMT +0000

Eh Borise sta bih ja dao za jednu slobodnu sobu 3 x4m !!! :cry:
Inace, imali smo puuuuno slika te makete ali smo bas taj paket
sa CD-ima smo izgubili pri selidbi! *neznam*

Mislim da imam negde u PC-u jednu ili dve ali nisam siguran.
Pokusacu da ih nadjem.
Jednom sam gurao sinobus da bi upalio...
User avatar
mon
Über-Mašinovođa
 
Posts: 1285
Joined: 08. 03. 2008. 11:15 GMT +0000
Location: Swe

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby sale-sd » 31. 10. 2009. 18:49 GMT +0000

Hvala svima koje je zaintrigirala ova tema, i koji su nasli vremena i volje da napisu nesto.
Posebno hvala Aufle-u na odgovoru, i iskoristio bih ovo javljanje da izrazim svoje divljenje za njegov rad ( mada je "priznao" da mu je i supruga pomagala ) ! *app*
sale-sd
Putnik 2. razred
 
Posts: 37
Joined: 08. 10. 2008. 19:29 GMT +0000

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby vladimir » 01. 11. 2009. 2:12 GMT +0000

Evo nesto gotovo, samo ko tema za razmisljanje, a tu da se usadi jos i ruski vinc za djip (jeftini)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Vladimir Petkov
Narrow gauge in Macedonia: http://www.freewebs.com/locomotiva/index.htm
YouTube about Macedonian Railways: http://www.youtube.com/user/lokomotivamk
Alternative about Macedonian Railways: http://mz-rail.atwebpages.com/Index.html
User avatar
vladimir
Über-Mašinovođa
 
Posts: 2305
Joined: 05. 11. 2006. 23:51 GMT +0000
Location: Skopje, Makedonija

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby shuca » 01. 11. 2009. 13:58 GMT +0000

Pominjanu PLAFONSKU maketu je napravio i pomoću tiplova,sistema sajli,VITLA sa sigurnosnim zubom, okačio moj stari drugar Slavko J. (autor 661 u HO) i dobro je funkcionisala u zgradi gde je betonska ploča.
Preseljenjem u privatnu kuću,nakon nekog vremena se jedan tipl IZVUKAO iz šuplje opeke tavanice,
i maketa je jednim uglom tresnula na pod-srećom bez posledica *pray*
Problem je njihanje cele makete... Možda razmisliš o konzoli uza zid :?: :?:
Maketa jeste bila u Politikinom zabavniku negde 80-ih :lol:

Mogao bi baš Vladimir kao arhitekta da nam objasni neke stvari oko statike *hm*
User avatar
shuca
Über-Mašinovođa
 
Posts: 2316
Joined: 25. 11. 2006. 16:34 GMT +0000
Location: bgd

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby sale-sd » 01. 11. 2009. 21:31 GMT +0000

Kako je svet mali...
Pocetkom godine sam sa Asalatom navracao kad cika Slavka, upoznao sam ga, video njegovu ogromnu kolekciju, ali te teme se nismo dotakli.
Posto sam po zanimanju metalac, i radim u firmi gde se projektuju hale, imam vec neka predznanja kako bezbedno postaviti platformu; potrebno je samo ankerisati uspravno metalne cevi u zid ( po jedan par na suprotne zidove), koje bi sluzile kao klizaci za platformu; uz pomoc sajle bi dizao i spustao platformu ( kao roletna ), a obezbedio bih je od propadanja sa klinovima koji bi se postavljali u klizace; nesto slicno kao auto-dizalica na tehnickom;
Problem bi bio samo kada je spustena platforma, tada bi zbog cevi koje su razvucene vodoravno izmedju klizaca i koje drze celu platformu, bilo nemoguce obici ceo krug okolo makete, vec bi stajao samo sa jedne strane, tj. na mestu gde sam bio pre spustanja... ;)
I druga stvar, imam problem sa visinom prozora; maketa mora biti podignuta iznad rama prozora; gornja strana prozora je niza od tavanice samo 3o cm ( sto je u stvari standardno ), te kada odbijem debljinu platforme sa cevima ostaje mi oko 25 cm za maketu; Nije lose, ali plasim se da necu mozda imati brdasce i tunel... :cry:
sale-sd
Putnik 2. razred
 
Posts: 37
Joined: 08. 10. 2008. 19:29 GMT +0000

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby vladimir » 01. 11. 2009. 22:14 GMT +0000

Nakratko, zavisi od jacine plafona;

- Ako je betonski ondak je najlakse da se sa metalne tiple ucvrsti metalni profil kroz vecu duzinu i na istom se okaci maketa.
- Dokolko je fert t.j. suplja opeka, metalni profil bolje da se pricvrsti na bocne zidove.

Da bi se izbeglo njihanje kad se spusti, spuste se i nogare na koje ona legne.(mogu samo prednje ako je zid na zadnju stranu gde se postave ugaonici gde nalegne)

A radi prozora evo jedan kroki kako mozes to da izvedes a opet da imas brdasca.

E sad ima jos 1000 ideja, kako vodjica, automatika, ulaz u "kutiju" radi prasine ...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Vladimir Petkov
Narrow gauge in Macedonia: http://www.freewebs.com/locomotiva/index.htm
YouTube about Macedonian Railways: http://www.youtube.com/user/lokomotivamk
Alternative about Macedonian Railways: http://mz-rail.atwebpages.com/Index.html
User avatar
vladimir
Über-Mašinovođa
 
Posts: 2305
Joined: 05. 11. 2006. 23:51 GMT +0000
Location: Skopje, Makedonija

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby shuca » 01. 11. 2009. 22:15 GMT +0000

A ti lepo predji na "N" ili "Z" *dsm* Tu svašta stane na malom prostoru :lol:
Šalu na stranu,ako koristiš duplu konzolu ,kao sto je auto-dizalica, ne gubiš ništa od bruto visine makete.
Jednostavno, zidne konzole (dve!) nosači su na oba kraja makete. Maketu možeš da i odvojiš od nosača kao i dizalicu od nosača na autu ;) ,i posebno samu maketu prošetaš na sopstvenim nogicama sa točkićima(na sklapanje) po sobi. Posle igranja ,maketu doguraš na spušteni nosač-podigneš na svoje mesto i LAKU NOĆ do sutra.
Negde imam slike cele skalamerije-čuvao sam jer sam ja tako mislio da rešim svoj stambeni problem.
Video sam i ideju sa konzolom gonjenu el.motorom :II da se čovek ne umara :lol:
Ako pronadjem slike poslaću ti PP.
I još...kod sistema sa sajlama,MORAŠ naći duple čegrke-koturače (brodske),onda sajle idu SAMO VERTKALNO !!!
Šta znači imati arhitektu na forumu *app* Hvala Vlado!
User avatar
shuca
Über-Mašinovođa
 
Posts: 2316
Joined: 25. 11. 2006. 16:34 GMT +0000
Location: bgd

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby sale-sd » 02. 11. 2009. 21:10 GMT +0000

Vlado, odlicna ideja za 'problem' sa brdom;
ali Shucina ideja mi ipak pruza vise 'manevrisanja' oko makete, i jos ne moram da raspinjem nosace makete preko cele sobe, tako da mi prozor u tom slucaju vise nije problem ( imao bih Aufle-ovih 40 cm );
moja zelja je da stavim 'kameni' vijadukt na maketu, a to zahteva visinu...
. . . da vidim da li sam dobro razumeo, ovako nesto si Shuco zamislio . . . ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
sale-sd
Putnik 2. razred
 
Posts: 37
Joined: 08. 10. 2008. 19:29 GMT +0000

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby vladimir » 02. 11. 2009. 21:33 GMT +0000

Ideja je u redu samo ako

- Maketa nije veca u dubini od recimo 1 - 1,2m, inace takva konzola je problematicna i za samu konzolu i za zid od opeke.
- Dva vinca koja nisu sinhronizirana prvo ode maketa a kasnije i navoj u deformaciju.
Vladimir Petkov
Narrow gauge in Macedonia: http://www.freewebs.com/locomotiva/index.htm
YouTube about Macedonian Railways: http://www.youtube.com/user/lokomotivamk
Alternative about Macedonian Railways: http://mz-rail.atwebpages.com/Index.html
User avatar
vladimir
Über-Mašinovođa
 
Posts: 2305
Joined: 05. 11. 2006. 23:51 GMT +0000
Location: Skopje, Makedonija

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby shuca » 02. 11. 2009. 22:46 GMT +0000

Da, konnzolni podizači MORAJU ići sinhronizovano= paralelno ;) inače će biti što Vlada napisa. Konzole trče po profilnoj vertikali TOČKIĆIMAx2,tako da je sav otpor na točkovima i vertikalnoj gredi,a ne na sajli...
Dovoljno je JEDNO VITLO ako razvučeš sistem sajli. Sinhronizaciju podesiš sa onim navojnim spravama koje se koriste kod samonosećih vodova u elektrodistribuciji kod privatnih kuća:?: Imaju kuke na obe strane a u sredini navojnik za dotezanje...Ima to svoj naziv *hm* *neznam* ali su mi ONI pali na pamet pre desetak godina *dsm* SD Sale, po tvom crtežu bih samo desno vitlo ostavio uz konzolu sa klizačima,a to kretanje bih prebacio i na levu, putem sajli ili pantografa :?: :lol:
*hm* Što mi se javlja ZUBASTA LETVA volana kao rešenje vertikalnog hoda *hm* *dsm*
Koliko vidim biće ovde dobrog "naučno-tehničkog" rešenja,udruženim snagama.... *prof* Ovakve stvari volim kod ovog hobija-saradnjom raznih struka se dolazi do najboljih rešenja.
P,S. Vlado, koliko znam, postoje posebni tipli za beton, ciglu, crep itd....
Potrebno je da Sale zna pretpostavljenu masu makete,kako bi znao koji tip i prečnik tipla da koristi za učvršćenje konzole na zid.
Ja bih projektovao za min.200kg,za svaki slučaj *di*
Šta kaže prof. arhitekture :?: *prof*
User avatar
shuca
Über-Mašinovođa
 
Posts: 2316
Joined: 25. 11. 2006. 16:34 GMT +0000
Location: bgd

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby mon » 15. 03. 2010. 10:19 GMT +0000

Ideja koja vredi da se pogleda. Ako rolate stranu nadole mozete da pogledate i video:
http://ceilingtrainkit.com/
maintrain.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jednom sam gurao sinobus da bi upalio...
User avatar
mon
Über-Mašinovođa
 
Posts: 1285
Joined: 08. 03. 2008. 11:15 GMT +0000
Location: Swe

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby mon » 12. 02. 2011. 10:03 GMT +0000

Ili najjednostavnije ovako:
19mrz20072pv8.jpg

http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=51&t=30190
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jednom sam gurao sinobus da bi upalio...
User avatar
mon
Über-Mašinovođa
 
Posts: 1285
Joined: 08. 03. 2008. 11:15 GMT +0000
Location: Swe

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby asalat » 12. 02. 2011. 15:58 GMT +0000

A kad model padne dole (u ponor), radi metla i đubravnik :?
"We are the Borg. Lower your shields and surrender your ships. We will add your biological and technological distinctiveness to our own. Your culture will adapt to service us. Resistance is futile."
User avatar
asalat
Über-Mašinovođa
 
Posts: 1361
Joined: 21. 05. 2006. 1:15 GMT +0000
Location: Srbija

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby mon » 12. 02. 2011. 17:36 GMT +0000

Ja mislim da ce ipak tu da bude jos nesto a ne samo ovo sto je na slici.
Nije valjda tip toliko lud pa da misli da nemoze nista da se desi i da nema potrebe za neku ogradu ili slicno.
Meni i one sajle na kojima visi ovaj deo ne izgledaju bas sigurno... *hm*
Jednom sam gurao sinobus da bi upalio...
User avatar
mon
Über-Mašinovođa
 
Posts: 1285
Joined: 08. 03. 2008. 11:15 GMT +0000
Location: Swe

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby sale-sd » 16. 02. 2011. 18:35 GMT +0000

Ova slika pokazuje da je maketa još uvek u "radu";
Onaj "viseći" vijadukt je siguran, obzirom da je utiplovan u noseće grede od patosa ( pošto predpostavljam da je maketa u podrumu);
Nisam video da li kasnije postavljena neka ograda, ali obzirom kako je rađena cela maketa ne verujem da je taj deo "isfušerisan"!?
Sada jedno pitanje:
- šta mislite koje su dimenzije ovog dela makete?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
sale-sd
Putnik 2. razred
 
Posts: 37
Joined: 08. 10. 2008. 19:29 GMT +0000

Re: Kako okaciti maketu na tavanicu?

Postby mon » 18. 02. 2011. 8:53 GMT +0000

Duzina odprilike 3 do 3,5 a dubina 1 metar? *hm*
Jednom sam gurao sinobus da bi upalio...
User avatar
mon
Über-Mašinovođa
 
Posts: 1285
Joined: 08. 03. 2008. 11:15 GMT +0000
Location: Swe

Next

Return to Makete

Who is online

Users browsing this forum: No registered users