Šinvoz

Službene (i neslužbene) vesti vezane uz železnicu...

Šinvoz

Postby bleki » 05. 01. 2008. 17:37 GMT +0000

Čuvaju „Šinvoz“ od lošeg gazdeZRENJANIN - Više od 400 bivših radnika i malih akcionara Fabrike šinskih vozila „Šinvoz“ u stečaju ušlo je 28. decembra u fabrički krug zahtevajući poništavanje privatizacije i preispitivanje stečaja od 16. novembra koji ih je odveo na biro rada. Budući da više namaju šta da izgube oni su optužili vlasnika Nebojšu Ivkovića za pljačku malih akcionara, a Agenciju za privatizaciju za saučesništvo u ovom poslu.

Radnici su potom izabrali šestočlani Protestni odbor (Mita Lisica, Josif Ursulesku, Radovan Mališ, Ratko Anđić, Boško Stamenković i Radislav Orašanin), organizovali dežurstva na kapiji i u fabričkom krugu štiteći imovinu malih akcionara jer, prema njihovoj proceni, fabričko obezbeđenje „to nije bilo u stanju jer sluša gazdine naredbe“. Dežurstva su nastavljena i u novogodišnjoj noći a nadgledanje svega što se događa u fabrici trajaće sve dok Agencija za privatizaciju „ne prizna grešku i ne raskine kuporodajni ugovor sa beogradskim biznismenom Nebojšom Ivkovićem“.
- Ušli smo u fabriku kad smo saznali za obaveštenje kojim je Agencija za privatizaciju još 17. decembra Nebojši Ivkoviću dala naknadni rok od 15 dana da ispuni ugovorne obaveze o investiranju i dostavi joj dokaze o tome. Kao mali akcionari i vlasnici 44 odsto kapitala „Šinvoza“ odmah smo sazvali Vanrednu skupštinu jer je Agencija za privatizaciju napokon utvrdila činjenicu na koju mi bezuspešno ukazujemo već dve godine, a to je da kupac 56 odsto kapitala Nebojša Ivković nije ispunio obavezu investicionog ulaganja u „Šinvoz“. Ivković je pet dizel lokomotiva koje je nabavio radi seče starog gvožđa, lažno predstavio kao ulaganje u osnovno sredstvo. Ni te lokomotive nije kupio Ivković nego je ŽTP njima isplatio 80 odsto ranijih dugovanja prema „Šinvozu“. Tim lokomotivama koje nikada nije stavio u funkciju jer one i jesu staro gvožđe, Ivković je sebi uvećao osnovni kapital sa 56 na 67,18 odsto, a ovako lažiranom dokapitalizacijom dobio je dvotrećinsko vlasništvo nad fabrikom i većinu za odlučivanje u skupštini akcionara - ispričao je Mita Lisica.
Šestočlani Protestni odbor „Šinvoza“ optužuje Agenciju za privatizaciju da dve godine nije reagovala na dopise malih akcionara i sindikata, dok je Nebojša Ivković nezakonitim poslovanjem uveo preduzeće u stečaj.
- Najveći poverioci „Šinvoza“ su Ivkovićeve povezane firme „TT Logistic“ i „Jugopapir“ tako da se iza ovog stečaja jasno vidi dobro poznata spontana privatizacija u Srbiji. Kupac 56 odsto kapitala nezakonitim poslovanjem najpre dovede preduzeće u dužničko ropstvo prema svojim firmama ćerkama, a zatim ga preuzme iz stečaja oslobađajući se na taj način i malih akcionara i svih obaveza iz kolektivnog ugovora koje je imao prema radnicima privatizovanog preduzeća - navode članovi Prostestnog odbora scenario po kojem su stigli na biro zapošljavanja i bez plata i bez akcija.
Ivković radnicima „Šinvoza“ duguje sedam i po plata od aprila do novembra prošle godine, četiri plate koje su radnici ranije tražili sudskim putem, 26 meseci putnih troškova i dve i po godine dnevnica.
Male akcionare „Šinvoza“ podržava Upravni odbor „Jugoremedije“.

Nova dokapitalizcija?
- Agencija za privatizaciju dala je vlasniku „Šinvoza“ Nebojši Ivkoviću naknadni rok od 15 dana da ispuni ugovorne obaveze o investicionom ulaganju u obaveštenju koje je poslala 17. decembra. Već sledećeg dana, radnici angažovani u stečaju zaprimili su neke kutije u kojima su aparati za varenje bez naloga sudskog veća. Tog dana stečajni upravnik Nebojša Bajić, koji nam nije pravio nikakve probleme oko ulaska u fabriku, nije bio tu - navodi Mita Lisica.

http://www.blic.co.yu/vojvodina.php?id=25510
User avatar
bleki
Ložač
 
Posts: 473
Joined: 06. 12. 2006. 22:12 GMT +0000

Re: Šinvoz

Postby damir661 » 05. 01. 2008. 18:06 GMT +0000

Zivo me zanima kojih su to 6 lokomotiva?

Da nisu mozda medju njima 661-108,111,252 i one parnjace serije 62 sto cekaju kasaciju?
661 - Z A U V E K
User avatar
damir661
Moderator
 
Posts: 12397
Joined: 21. 05. 2006. 12:32 GMT +0000
Location: Beograd-(Zeleznik)

Re: Šinvoz

Postby dzzel@ » 01. 02. 2008. 9:18 GMT +0000

Vratili „Šinvoz”
Agencija za privatizaciju raskinula kupoprodajni ugovor, jer Nebojša Ivković nije ispunio obavezu da investira u kupljeno preduzeće


Zrenjanin – Agencija za privatizaciju raskinula je Ugovor o prodaji društvenog kapitala zrenjaninskog „Šinvoza” koji je sklopljen sa beogradskim biznismenom Nebojšom Ivkovićem nakon aukcije u aprilu 2004. godine. Kupac nije ispunio klauzulu o obaveznom investiranju, a zbog toga su, pored ostalog, radnici i sitni akcionari u protestu više od mesec dana.

U obrazloženju raskida ugovora, koji je dostavila Agencija, navodi se da je kupac, pored ostalih obaveza, bio dužan da u fabriku investira 17,97 miliona dinara i to u osnovna sredstva i u roku od 12 meseci, kao i da o tome u roku od 13 meseci dostavi Agenciji potvrdu nadležnog revizora. Na osnovu revizorskog nalaza utvrđeno je da kupac nije ispunio ugovorne obaveze, na šta je dvaput upozoren, a dokumentaciju koja potkrepljuje ispunjenje obaveza nije dostavio ni nakon što mu je produžen rok.

Podsetimo, jedna od osnovnih primedaba radnika bila je da je kupac, umesto investiranja u fabriku, uvozio lokomotive koje su bile za staro gvožđe. Pored toga, smatraju oni, „Šinvoz” je bio namerno guran u stečaj kako bi se novi gazda oslobodio radnika. Zbog toga su se oni odlučili na protest, koji je delom održan u Beogradu, kada je preminuo jedan radnik.

U izjavi „Politici” predsednik Protestnog odbora Mita Lisica je juče u ime radnika pozdravio odluku Agencije i rekao da će protest biti nastavljen dok se 56 odsto kapitala ne prebaci u Akcijski fond. – Pošto sada Fond ima većinu ’Šinvozovog’ kapitala, on treba, u dogovoru s radnicima, hitno da odredi i rukovodstvo ovog preduzeća, kako bismo se pripremali za proizvodnju. Apelujemo i na Trgovinski sud da sada uspori radnje na stečajnom postupku kako bi nadležni organi, pre svih UBOPOK, mogli da urade svoj deo posla, jer mi otvoreno sumnjamo da je u privatizaciji i kasnijem poslovanju ’Šinvoza’ bio niz kriminalnih radnji – rekao je Lisica.

Đ. Đukić Politika
[objavljeno: 01/02/2008]
User avatar
dzzel@
Ložač
 
Posts: 432
Joined: 22. 06. 2006. 17:47 GMT +0000
Location: Ћуприја

Re: Šinvoz

Postby thomcro » 02. 02. 2008. 2:47 GMT +0000

Da ne politiziram previše ... kod vas su se radnici pobunili protiv loše i opake privatizacije a kod nas u Hrvatskoj samo stoje i mirno gledaju kako pored njih vlak sa privatizacijom prolazi ... i prolazi ... i prolazi ... i prošao je odavno ... a oni i dalje uporno stoje na istim mjestima na kojima su stajali i prije nekoliko godina! Oni koji su se i usudili dići malo svoj glas bili su sasječeni. Ne sabljama ali ... ma, bolje ne pisati! Žali Bože sveg truda!

Eh ... da se dignu Тито,Маркс и Енгелс! Al' bi je*ali ježa ovi novi kapitalisti!
__ *lok* __
User avatar
thomcro
Über-Mašinovođa
 
Posts: 1931
Joined: 21. 07. 2006. 8:55 GMT +0000
Location: Rijeka, Hr


Return to Vesti

Who is online

Users browsing this forum: No registered users